wernicke korsakoff

darklord
wernicke-korsakoff hastaligi uzun sureli aclik durumlarinda, b1 vitamini eksikliginde, beynin belli fonksiyonlarin tahribiyle ortaya cikar. korsakof sendromunun en en agir sekli, iki tararafli sakak lobu tahribinde gorulur. hastalik farkli sekillerde etkiler gosterir;

renk duyumunun kaybi, hareket belleginin bozulmasi, sozcukleri anlama merkezi olan wernicke alanin tahribi (algi bozuklugu), zaman, mekan ve yon duyumlarinin
yitimi, gorme ve duyma bozukluklari, hafiza kaybi...

renk duyumunun kaybinda, hasta herseyi grinin tonlarinda gorur. yemek yiyemez; cunku domatesler ona komur gibi gozukur. insanlari fare renginde gorebilir. ruyalari bile renksizlesir.

hareket belleginin bozuklugunda, hasta hareketli bir cismi belli aralarla gozden kaybeder; caddede karsiya gecerken otomobil altinda kalabilir; cunku otomobili bir uzaktayken, bir de yani basina gelince gormustur. cay bardagini tasirir; cunku cayin yuksekligini izleyemez. bazilarinda hasta dunyayi bir duzlem olarak gorur; uc boyutlu goremez. hareket kontrolunu ve vucut dengesini yitirir.

wernicke alaninin tahribi, afazi denilen konusma bozuklugunu yapar. afazide soz soyleme, soz anlama, dogru sozcuk secme ve sozcuk sirasini dogru siralama (gramer sentaks) bozulmustur. bazi durumlarda hasta okudugunu anlayamaz. konusma akicidir; fakat sozcuklerin cogu yanlis soylenir (parafazi); oyle ki hasta yeni bir lisan yaratmis gibidir; soylediklerini anlamak zordur.
zaman, mekan ve yon duyumlarinin yitiminde bir hasta kendini yirmi yil oncesinde, baska bir sehirde veya mekanda zannedebilir. ornegin yasli bir hanim, genc bir kiz gibi giyinip davranabilir. bir genc kiz ise bes yasinda bir cocuk gibi.

butun duyumlarinda oldugu, gibi gorme ve duymada da bozukluklar yasanir. agir hastalarda korluk de ortaya cikmistir. bir ornekte hasta kor olmasina ragmen, bunun farkinda degildir; imgeleri hayalinde uretir. kulakta cinlamalar ve bir takim metalik seslerin isitimi ve buna bagli duyma bozukluklari olusur.

beynimizin yuz tanima alanlari, cisim tanima alanlarindan farklidir. bir yuzu izleyen beyin, derhal o yuzle ilgili bir cok ayrintiyi kaydeder; cinsiyet, yas, irk, duygu icerigi, fizyonomik degismezler vb. wks hastaliginda bu alan aksar bazi hastalar kendi fotograflarini bile taniyamazlar. bazi durumlarda kisiyi hatirlayamayip, duygu icerigini hatirlayabilirler. kimi durumlarda ise gecmis kesit kesit yada tamamen silinmistir.

uzun sureli aclik durumundan sonra ani mudaheleler ve yanlis tedavi hastanin omur boyu sakatligina, felc durumuna bazende olumune sebep olur.

belirlenen tedavinin hasta uzerindeki etkisi ve hastalarin yardimsiz yasayabilme sorusunun cevabi bir yildan once alinamaz. wks hastalarinin tamamen iyilesmesi imkansizdir ve buyuk bir bolumunde hastalik siddeti, yasamlarini surdurmek icin yardima ihtiyac duyar duzeydedir. hastalik tedavisiz kaldiginda koma ve olumle sonuclanabilir.

www.grupyorum.net den alintidir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol